Og vinneren av IR-prisen 2014 er…

IR-prisen 2014 går til Kristin Solberg for reportasjen «Burkaen er usynlighetskappen som gjør reisen mulig».

Klikk her for å lese reportasjen på aftenposten.no (Foto: aftenposten.no)

Juryen sier:
Denne reportasjen er Aftenpostens korrespondent Kristin Solberg sitt farvel til Afghanistan. Gjennom en personlig beretning som bygger på Solbergs egne erfaringer oppsummerer hun sentrale sider ved den politiske og sosiale utviklingen i landet. Hennes kompromissløse blikk for kvinner og barn, deres daglige kamp for overlevelse og skolegang, og ikke minst deres rolle som politisk argument på ulike sider i konflikten, gir rom for både følelser og ettertanke. Solberg kombinerer et lett tilgjengelig journalistisk språk med en rik og mangefasettert historie. I reportasjen møter vi en engasjert og modig reporter som bruker både tro og tvil for å tegne et sterkt menneskelig og analytisk portrett av Afghanistan.

Hederlig omtale: 

Inger Sunde, Harald Eraker, Espen Aarsvold: Brennpunkt – Herskap og tenarar

Juryen sier:
Reportasjen «Herskap og tenarar» er en godt fortalt og grundig researchet tv-dokumentar som knytter Norge og Filippinene sammen på en uventet og urovekkende måte. Reportasjen portretterer en filippinsk au pair som blir misbrukt av sin norske vertsfamilie. Dette er en sterk menneskelig historie med en tydelig konflikt, men som i tillegg åpner for en dypere forståelse av såvel hverdagsliv i Filippinene, aupairinstitusjonen som noe som grenser opp mot menneskehandel, samt et livlig og dynamisk filippinsk eksilmiljø i Norge.

Hederlig omtale:

Jan Espen Kruse og Mohammed Alayoubi: Smugling av flyktninger inn i EU

Juryen sier:
Nyhetsreportasjen «Smugling av syriske flyktninger inn i EU» er et grundig researchet journalistisk arbeid som gir et unikt innblikk i et ekstremt lukket miljø. Innenfor det kompakte nyhetsreportasjeformatet klarer reportasjen å formidle et nøkternt, uredd og humanistisk innblikk i situasjonen til syriske flyktninger som må benytte seg av tyrkiske menneskesmuglere for å få innpass i Europa. Juryen vil berømme det nitidige forarbeidet som ligger bak reportasjen, samt det personlige motet Kruse og Alayoubi har vist ved selv å gå deler av flyktningenes rute.

«Juryen har merket seg at arbeidet med å finne en prisvinner blir stadig vanskeligere. Andelen bidrag som holder høy faglig kvalitet øker år for år, og årets kandidater spenner over mange journalistiske formater, sjangre og problemstillinger,» sier juryen som i år ledes av Anne Hege Simonsen (journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus), og for øvrig består av Christian Borch (NRK), Torbjørn Færøvik og Gerd Inger Polden (tidligere NRK).

Kristin Solberg ble tildelt Internasjonal Reporters journalistpris under Skup-konferansen i Tønsberg. Prisvinneren befant seg i Damaskus, Syria, men takket for prisen i et telefonopptak som ble spilt av over lydanlegget. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL
HEDRET: Kristin Solberg ble tildelt Internasjonal Reporters journalistpris 2014 under Skup-konferansen i Tønsberg 5. april. Prisvinneren befant seg i Damaskus, Syria, men takket for prisen i et telefonopptak som ble spilt av over lydanlegget. (Fra venstre: Elida Høeg og Stian Eisenträger i Internasjonal Reporter, og NRK-journalistene Inger Sunde, Harald Eraker og Mohammed Alayoubi). Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VGTV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *